top of page

Stef Blok opent arbeidsmigrantenhotel Logejo in Boskoop


Op maandag 30 november hebben Stef Blok (minister voor Wonen en Rijksdienst), Tseard Hoekstra (wethouder gemeente Alphen aan den Rijn), Jan Zeeman (ondernemer) en Frank van Gool (directeur OTTO Work Force), een hotel voor arbeidsmigranten van Logejo geopend.

Met dit unieke samenwerkingsproject komen de gemeente Alphen aan den Rijn, uitzendbureau OTTO Work Force, huisvester Logejo en ontwikkelende vastgoedbelegger GREEN tegemoet aan het huisvestingsvraagstuk voor flexibele arbeidskrachten. De huisvesting van arbeidsmigranten is een van de speerpunten van het Rijk. Op die manier wordt er zowel voldaan aan de vraag vanuit de markt als aan de vraag vanuit de overheid. “Arbeidsmigranten zijn cruciaal voor de Nederlandse economie; door de vergrijzing verdwijnen per jaar 100.000 mensen van de arbeidsmarkt, ze zijn dus hard nodig. Bovendien doen zij werk waarvoor onvoldoende Nederlanders te krijgen zijn” aldus Frank van Gool van OTTO Work Force.

Anderhalf jaar geleden sloegen de vier partijen de handen ineen om het toenemende aantal arbeidsmigranten in de regio te voorzien van kwalitatief hoogwaardige huisvesting. Sinds oktober 2014 werkten zij voortvarend samen aan dit traject. Door de goede samenwerking tussen partijen en de proactieve houding van de gemeente Alphen aan den Rijn, kon het project in slechts 8 maanden worden gerealiseerd. Het resulteerde in een transformatie van dit voormalige Connexxionterrein in Boskoop; het voormalige Connexxion kantoor werd herontwikkeld. Daarnaast werd een nieuw hotel gebouwd op het terrein. De beide gebouwen voorzien in huisvesting van totaal 350 arbeidsmigranten. Met de herontwikkeling van het voormalige Connexxion kantoor wordt tevens gehoor gegeven aan een tweede speerpunt van het Rijk, namelijk het herbestemmen van kantoren. Wethouder Tseard Hoekstra van gemeente Alphen aan den Rijn vindt dit project een goed voorbeeld voor andere gemeenten. “Er is gekeken naar de vraag vanuit de markt en de speerpunten van het Rijk. Met als resultaat dat wij arbeidsmigranten hier goede en veilige huisvesting kunnen bieden, waarbij de overlast voor de omgeving tot een minimum beperkt wordt.”

Elke studio bestaat uit vierpersoonseenheden voorzien van twee tweepersoonskamers, een gemeenschappelijke woonkamer met keuken, eigen badkamer en toilet. Uitgangspunt van partijen was dat het pand nog hoger voldeed dan de gestelde eisen die vanuit de normering zoals die wordt gesteld door Stichting Normering Flexwonen. Ruud van Dijk van Logejo “Bij Logejo wordt er geen bed verhuurd voordat het minimaal voldoet aan de SNF norm. Wat dat betreft is dit project een van onze best practices, wij zijn hartstikke trots op de ruimte en privacy van de vierpersoonsstudio’s en op de kwaliteit van de voorzieningen. De studio’s zijn bijvoorbeeld uitgerust met een ruime keuken, nieuw meubilair en goed sanitair. Ook bevat het complex een fitnesszaal, een kantine en een leslokaal.”

GREEN kijkt verder dan de migrantenhuisvesting in Boskoop en ziet dit project als aftrap van een verdere ontwikkeling van deze vastgoedtak. “Op dit moment zijn we met de partijen in gesprek of we dit concept ook kunnen uitrollen op andere plekken in Nederland. Daarnaast zijn wij in gesprek met het COA, Centraal Orgaan opvang Asiel­zoekers, om het concept ook in te zetten voor asielzoekers” aldus Klaas Jonathan Bals.

Over Logejo:

Logejo geeft invulling aan de enorme huisvestingsopgave van meer dan een half miljoen EU-arbeidsmigranten in Nederland. Samen met gemeentes, vastgoedeigenaren en werkgevers ontwikkelt, exploiteert en beheert zij kwalitatieve en beheersbare huisvestingslocaties. Logejo heeft zich gecommitteerd aan de uitdaging om de huisvestingsbranche te professionaliseren. Samen met gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden zetten zij de schouders eronder.

Over OTTO Work Force:

OTTO Work Force is marktleider op het gebied van internationale arbeidsbemiddeling en gelooft in een Europese arbeidsmarkt zonder grenzen. Het bureau is voortdurend op zoek naar nieuwe concepten om de belangen van hun klanten en medewerkers op het gebied van flexibel werken optimaal te dienen. OTTO Work Force onderneemt vanuit het hart en doen altijd een stapje meer. OTTO WorkForce is verkozen tot uitzendbureau van het jaar in 2014 en 2015. Ruim 15.000 flexmedewerkers werken via OTTO Work Force voornamelijk in Nederland, Duitsland en Polen. In West- Centraal- en Midden-Europa heeft OTTO in totaal 50 kantoren.

Over GREEN:

GREEN Real Estate B.V. uit Alphen aan den Rijn ontstond in oktober 2005 met de samenwerking van ondernemer Jan Zeeman en Aart Jan Verdoold. Het doel van de onderneming is het vermogen van de familie Zeeman te structureren in vastgoed. GREEN is onderdeel van het familiebedrijf Zeeman dat ondernemerschap hoog in het vaandel heeft. Centraal in de filosofie van GREEN staat haar verantwoordelijkheid voor de juiste samenhang tussen gebouw, locatie, omgeving en gebruiker. Met deze benadering van vastgoed dragen wij bij aan een inspirerende werk-, leer- en woonomgeving. GREEN is actief in diverse markten zoals retail, onderwijs en maatschappelijk vastgoed. www.green.nl

Archief
bottom of page